LIFE
Web-design and development: George A. Constantinou
Copyright © 2017 - Department of Forests
Η περιοχή του Δικτύου Natura 2000 "Κοιλάδα Κέδρων-Κάμπος" (CY2000008) βρίσκεται εντός του Κρατικού Δάσους Πάφου και αποτελεί μέρος της ευρύτερης Ζώνης Ειδικής Προστασίας "ΔΑΣΟΣ ΠΑΦΟΥ" (CY2000006). Η περιοχή βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του ορεινού όγκου της οροσειράς Τροόδους, σε απόσταση 102 Km από τη Λευκωσία, 85 Km από τη Λεμεσό και 57 Km από την Πάφο. Εντός των ορίων της περιοχής "Κοιλάδα Κέδρων-Κάμπος" περικλείονται οι κοινότητες της Τσακίστρας και του Κάμπου της Τσακίστρας, ενώ στα Βορειοδυτικά βρίσκεται η κοινότητα της Παναγιάς.

Η περιοχή καταλαμβάνει έκταση περίπου 18.258 ha δάσους και ορεινού τοπίου με ποτάμια και ρυάκια τα οποία διασχίζουν τις ψηλότερες κορυφές μέχρι και τα πιο χαμηλά σημεία της περιοχής. Ολόκληρη η περιοχή είναι Κρατικό Δάσος και διαχειρίζεται από το Τμήμα Δασών. Εντός των ορίων της περιοχής μελέτης (CY2000008) καταγράφεται μια αξιόλογη ποικιλομορφία τύπων οικοτόπων. Παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής (86%) καταλαμβάνεται από τον οικότοπο 9540 (Μεσογειακά πευκοδάση με ενδημικά είδη πεύκων της Μεσογείου), στο υπόλοιπο τμήμα της περιοχής απαντούν ακόμη 12 φυσικοί τύποι οικοτόπων του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας των οικοτόπων (92/43/ΕΟΚ), όπως οι ενδημικοί οικότοποι 9590* (Δάση Cedrus brevifolia) και 9390* (Θαμνώνες και δασικές συστάσεις της Quercus alnifolia) και οι οικότοποι προτεραιότητας 5220* Δενδροειδή matorrals με Zyziphus και 6220* Ψευδοστέπα με αγροστώδη και μονοετή φυτά από Thero-Brachypodietea.

Το ανάγλυφο της περιοχής αλλά και η παρουσία των εκτεταμένων φυσικών οικοτόπων, φιλοξενούν σημαντικό αριθμό ειδών χλωρίδας και πανίδας, παρέχοντας τροφή, καταφύγιο και χώρο αναπαραγωγής. Η περιοχή φιλοξενεί 36 ενδημικά φυτικά taxa, εκ των οποίων τρία συμπεριλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙ της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ. Ένα από αυτά, το είδος *Arabis kennedyae, είναι είδος προτεραιότητας. Η περιοχή περιλαμβάνει επίσης σημαντικά είδη πανίδας. Η πτηνοπανίδα της περιοχής περιλαμβάνει 97 είδη πουλιών, από τα οποία 22 έχουν συμπεριληφθεί στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 2009/147/ΕΚ. Επίσης, η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ενδιαιτήματα του ενδημικού αγρινού Ovis orientalis ophion (=O. gmelini ophion), είδος του Παραρτήματος ΙΙ της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ. Ακόμα, η περιοχή διατηρεί ένα σημαντικό πληθυσμό του ενδημικού φιδιού Hierophis cypriensis, επίσης είδος του Παραρτήματος ΙΙ.

Ένα από τα αξιόλογα σημεία προς αναφορά για τη συγκεκριμένη περιοχή είναι το γεγονός ότι αποτελεί τον βιότοπο σημαντικών στοιχείων της φυσικής κληρονομιάς της Κύπρου, αφού χαρακτηρίζονται ως ενδημικά του νησιού και το συναπάντημά τους στην περιοχή αυτή (πέρα από άλλες θέσεις) δημιουργεί μια αίσθηση μοναδικότητας. Τέτοια είδη, πέρα από τα ενδημικά είδη που έχουν αναφερθεί πιο πάνω είναι τα ενδημικά είδη χλωρίδας Ranunculus kykkoensis, Erysimum kykkoticum και Arabis cypria καθώς και τα είδη πανίδας Otus scops cyprius, Periparus ater cypriotes, Phoenicolacerta troodica, Hemiechinus auritus dorotheae και Garrulus glandarius glaszneri (για φωτογραφίες ειδών χλωρίδας και πανίδας πατείστε εδώ).

Στην περιοχή "Κοιλάδα Κέδρων-Κάμπος" (CY2000008) αλλά και στα ευρύτερα όριά της υπάρχουν υποδομές δασικής αναψυχής (όπως εκδρομικοί χώροι και μονοπάτια της φύσης) ενώ από την καρδιά του οικότοπου 9590* διέρχεται το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Επίσης, εντός της περιοχής βρίσκεται το μοναδικό Δασικό Μουσείο του νησιού (στην κοινότητα Κάμπου) καθώς και η ιστορική Μονή της Παναγίας του Κύκκου η οποία στεγάζει και ένα σημαντικό εκκλησιαστικό / βυζαντινό μουσείο. (βλ. Χάρτη).

Το έργο LIFE-KEDROS επικεντρώνεται στη περιοχή Natura 2000 "Κοιλάδα Κέδρων-Κάμπος", αφού αποτελεί τη μοναδική περιοχή του Δικτύου Natura 2000 στην Κύπρο και στην Ευρώπη στην οποία απαντά ο οικότοπος προτεραιότητας 9590* Δάση  Cedrus brevifolia (Cedrosetum brevifoliae). Η μοναδικότητα του οικοτόπου αυτού αναδεικνύει και τη σημαντικότητα της συγκεκριμένης περιοχής ως περιοχής του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000. Μέσα από δράσεις διατήρησης, προσεκτικά σχεδιασμένες για τον συγκεκριμένο οικότοπο και λαμβάνοντας υπόψη τις πιέσεις και απειλές που αντιμετωπίζει, το έργο επιδιώκει την εξασφάλιση της μακροχρόνιας διατήρησής του.

Πανεπιστήμιο Φρεντερικ
Η   Π Ε Ρ Ι Ο Χ Η    " Κ Ο Ι Λ Α Δ Α    Κ Ε Δ Ρ Ω Ν   -   Κ Α Μ Π Ο Σ " (CY2000008)